Cara Membuat Kerabu Maggi ala Thai
Assalamualaikum.
Sebab sekali beli je dah mahal walhal pakai paket maggi thailand tu je. Plus sebenarnya nak extra accessories dia. So, jom buat sendiri!
So ni resepinya :-
Sebab sekali beli je dah mahal walhal pakai paket maggi thailand tu je. Plus sebenarnya nak extra accessories dia. So, jom buat sendiri!
So ni resepinya :-
Kerabu Maggi ala Thai
So biasanya kalau order kerabu maggi kat kedai thailang diorang akan pakai maggi thailand ni.
Mana nak dapat?
Basically memang kena cari, tapi lately ni masa pergi tesco ada jual sepbungkus harga dalam RM4.50 je.
Basically memang kena cari, tapi lately ni masa pergi tesco ada jual sepbungkus harga dalam RM4.50 je.
Bahan-bahan yang lain:-
Bawang holland
Daun ketumbar (option)
Sos ikan 1 sudu besar (option xletak pun xpe)
Sedikit perahan lemon
Kobis Cina (wajib seyes sedap)
Lobak merah
Udang
Sotong
Ketam
Bebola ikan
Cara pertama : Rebus maggi siam tu sampai kembang teksturnya.
Jangan lupa toskan seperti gambar di atas
Cara kedua : Rebus sekejap udang/sotong/ketam/bebola ikan dan kobis cina dan lobak
Accessories sikit je sebab masa ni tengah nak bekalkan adik bawak balik asrama.
Lobak merah dengan kubis cina tu jangan rebus lelama nanti layu sangat tak sedap.
Then mix kan bahan di atas dengan rempah dia. Kenapa Eynara tambah lemon?
Sebab suka dia macam masam lebih sikit.
Actually terpulang korang.
So ini hasilnya:-
Nampak xberapa menarik sangat tapi seriously sedap?
Sebabkan adik tak makan bawang and daun ketumbar tu so Eynara tak letak la.
Buat bazir je kang buang.
Tapi seriously sedap gila u'olls.
Rasa masam + manis + masin semua lengkap!
Selamat mencuba ye!
Comments