Rabu, 3 Mei 2017

Resepi Paprik Ayam/Sotong/Udang Mudah dan Sedap

Bismillahirrahmanirrahim. Hai Hai.

Hari ni nak share resepi pulok. Sebab baru masak tadi and ramai pulok tanya resepi , apa salahnya nak berkongsi.


Bahan-bahannya:- ( 6-7 orang makan)


  • 2 keping dada ayam
  • Pilihan udang / sotong(yang telah dibuang airnya)
  • 3 sudu besar cili kering
  • 4 helai daun limau purut
  • Kobis bunga, lobak merah/ kacang panjang
  • 1 labu bawang merah/holland
  • 4 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • 5-6 cili padi (kalau suka pedas lebihkan)
  • 3 atau 4 sudu makan sos cili
  • 3 atau 4 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu mkn sos blackpaper
  • 1/2 air rebusan ayam
  • Garam/ gula/ perasa(stok ayam maggi/stok ikan bilis)

Pasti Menyelerakan!


Cara-cara penyediannya:-


1) Goreng hirisan ayam sehingga keputihan dan alihkan / Rebuskan ayam 7-10 minit, asingkan ayam dan air rebusan ayam jangan dibuang.

2) Kalau menggunakan sotong, masak seketika atas kuali utk dibuangkan airnya, jangan lama nanti kecut x sedap.

3) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, halia dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian letakkan cili kisar dan gaul sehingga pecah minyak.

4) Masukkan sedikit sos tiram, sos tomato, sos cili dan sos blackpaper kemudian kacau rata. masukkan sedikit air dan lobak merah dan kacau seketika.

4) Sesudah mendidih, masukkan cili padi, ayam/sotong/udang dan akhir sekali masukkan daun limau purut. Kacau rata.

5) Masukkan kacang panjang/tomato/kobis bunga, perlahankan api, masukkan sotong, biarkan seketika sehingga mendidih.

6) Sesuaikan rasa hidangan anda dengan garam, gula, kiub ayam tadi dan >>>>>>>SIAP!

Siap dan boleh dihidangkan untuk seisi keluarga. Pasti nak lagi!

p/s : nak beli udang, tapi udang mahal gila sebab air udang tu yang sedap! tak salahkan nelayan tapi sekarang ni kalau teringin nak makan beli je jangan fikir sangat kalau tak apa pun xmerasa la kita kan?!

Setuju x?


Isnin, 1 Mei 2017

Ke arah Mengatasi Masalah Muka Berjerawat

Assalamualaikum.. .

Of course tajuk kat atas tu pun pasti menjadi mimpi ngeri sebahagian wanita yang meningkat usia kan?
Eynara pun macam tu. Well kulit Eynara awal-awal okay je, takda masalah langsung, sampai cina kt PLKN pun jeles sebab kulit Eynara jenis yang moist and takde blackhead kat hidung. Putih tu tak la.. haha. Time tu form 4 dah start guna Biore cleanser and nano white cleanser. Ok la not bad.

Tapi start lepas PLKN tu muka la perubahan kulit muka, which is sebab muka burn, I was like nak putih laaa cepat dah la nak amik result SPM lagi 20 hari, so segannn laaa. Then my bestie suggest consume collagen. Dengan elaun PLKN time tu Eynara beli aurawhite. Gila la. Mahal tu ! Tapi nak putih punya pasal kan? Then bila muka okay sikit, Eynara ingat nak pakai skincare je sebab nya mahal sgt tak mampu I nak beli tiap bulan. So, start tu la consume local skin care. Some of them quite expensive tapi takde perubahan sangat, which I use this skin care about 1year D****** tapi maybe sebab muka xsesuai kot lagi-lagi sebab time ni Eynara kerja Ayamas so banyak main kat dapur tu dengan minyak nya apanya somacam x effect sgt. 

So tengah tunggu depa habis dulu sebab nak tukar skincare lain. Lepas- lepas tu take time la Eynara nak beli produk baru, risau kan nanti bukan guna bazir jaa. Tapi sebab tengok org review pasal Hado Labo ni, maka kat guardian tangan ni tersangat la gatal membeli, tapi nasib baik capainya cleanser je. Kau iman kalau xkuat aih farmasi tu bahaya gila kalau sekali melangkah!



Ni la dia Eynara beli, lebih kurang camni la warna dia, sebab ni gambar google je.


So I was waiting for the result dalam 1 month, then kalau berkesan of course  I will share the results and buy adik beradik dia pulak. Haha. sebabnya mahal jugak produknya!

Sampingan Eynara rajin buat home mask je. Kadang-kadang guna yogurt asli, tak kesah la brand apa. Tapi yogurt tu sejuk la kalau letak kt muka, then bersihkan cam biasa.
Atau 
Pergi je pasar tu cari tomato cenonit tu. Setiap minggu mesti Eynara potong then skrub kan kat muka.

Rasanya tips lain of course semua tahu :-

1) Pengambilan air masak yang secukupnya, kalau boleh pagi ptg mlm and sebelum tidur and bangun tidur terus minum air masak, air suam lagi better. Elakkan minuman bergas and too much gula ni.

2) Makan sayur and buah alah petua orang tua-tua ni makan ulam, haa kalau nak cantik tu makan ulam-ulam ni. 

3) Buat exercise muka setiap pagi sebelum mandi tu. Haha senang je pun. Baca sambil buat tau!
 Donggakkan dagu, muncungkan bibir, Jegilkan mata, Tepuk perlahan muka tu bagi oksigen and darah mengalir . Simple kan stepnya? 
Kalau perasan kan orang korea selalu tepuk pipi diorang lagi-lagi kalau masa apply moisturiser and lepas pakai mask. 

4) Tips kita sebagai umat Islam ni of course selalu berwudhuk and baca ayat-ayat quran. Kalau tak reti tu takpe, dengar je alunan ayat alquran tu, lama-lama kita hafal jugak, cumanya ye la selagi ada waktu kita belajarlah bahasa syurga ni.

Tips lain kena share lepas muka okay, buat masa ni tu je yg Eynara amalkan. So tunggu for my result naa! Hik hik

Eh kalau ada pandangan or info lain jangan lupa share tau tau tau, Im looking forward too ni! Thanks awak!

Resepi Paprik Ayam/Sotong/Udang Mudah dan Sedap

Bismillahirrahmanirrahim. Hai Hai. Hari ni nak share resepi pulok. Sebab baru masak tadi and ramai pulok tanya resepi , apa salahnya nak b...