Jumaat, 28 April 2017

Cara buat Double Spacing

Assalamualaikum w. h. w

Hai. Sebab tengah buat assignment lagi. So Eynara nak share cara buat double spacing. Even nampak senang tapi ada sesetengah orang memang search google ni untuk tau caranya. 

So here it is :-

1) First sekali, buka pada Microsoft Word atau dokumen mana-mana kalian tengah siapkan tu.
contohnya macam ni, select all terus atau boleh juga tekan Ctrl + A

2) Then tekan right click pada tetikus anda tu, dan cari perkataan paragraph then keluar macam ni


Nampak kan perkataan tu follow je, then tekan OK

3) Tengok ni


Okay done :)

Semoga membantu ye

Rabu, 26 April 2017

Cara buat Google Form untuk Borang Uji Kaji Selidik

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah. Syukur masih diberi ruang dan kesempatan untuk berkongsi ilmu petang ini.

Memandangkan Eynara rajin hari ini, so Eynara nak share dengan kawan-kawan semua tentang cara nak buat uji kaji selidik secara atas talian. Senang je. Sesuai untuk pelajar kolej yang nak buat kerja kursus untuk cari responden. Tak perlu susah payah bazir duit dan tenaga untuk pergi potostat dan edar kepada orang ramai tentang kerja kursus kalian.

So here it it:-

1) Kalian harus ada akaun google / reka je apa2 untuk yang tak ada tu. Mustahil kot tak de kan? hehe

2) So buka link ni Googleonlineform , click je seperti arahan yang dia nyatakan tu.

3) Then akan keluar macam ni :-

Korang click dekat tanda tambah tu untuk start buat soalan.

4) So isikan je soalan korang dekat ruangan yang Eynara dah editkan tu :-



5) Then dah siap macam Eynara punya ni :-

Ni kerja kursus Eynara, alang-alang dah survey tu tolong la Eynara jawab soalannya sekali ye. 

Lepastu kalau dah ada responden automatik dia akan keluar chart atau graph so tak perlu susah-susah kita nak buat manual kan?

Ingat please tolong Eynara jawab survey ni ye Cadangan Perkahwinan Bawah Umur dengan Perogol

Anda memang seorang yang hebat!

P/s : Please return post yang dah guna untuk rujukan , nak tau membantu ke tidak. Thanks! : )


Selasa, 11 April 2017

Part time Degree life as PJJ student



Bismillahirrahmanirrahim

Annyeonghaseyo. Huhu.

     As mention above, Eynara baru start belajar balik setelah setahun menganggur. Takdela mengganggur mana sebenarnya, macam-macam je buat. Well, Eynara ada mohon untuk mohon part time and full time degree ni, dedua mohon sebab time tu dalam dilema. And Eynara memang tahu kalau dapat sambung confirm kat Puncak Alam. Memang la baru tapi Eynara ni jenis tak boleh tak balik tiaap minggu even rumah tu takde jauh man. Tapi transport nya bas je ada and kawasan dia macam kemudahan tu kurang sikit.

     Masa sebelum ni belajar kat Kolej Poly Tech Mara Bangi rasa okay la sikit sebab ada KTM so senang sikit. Mungkin sebab Eynara dah dibesarkan dengan kawasan yang senang ada pengangkutan ni so Eynara rasa macam tak convenient sikit. Hee.

     So keputusan buat PJJ ni Eynara ambil lepas bincang dengan parents. Sebab Eynara tak nak pinjam PTPTN. Dengan Mara pun dah hutang dalam 30k tapi still under proses insyaallah bulan 6 ni keluar berapa jumlah betul kena bayar.

So here it is:

PJJ ialah pengajaran dan pembelajaran yang dikendalikan secara terbuka, yakni tidak lagi berasaskan pengajaran dan pembelajaran secara bersemuka. Ia merupakan pelajaran secaraseparuh masa (bagi individu yang sedang bekerja), kemasukan yang terbuka, pembelajaran secara jarak jauh yang memberi peluang kepada individu melanjutkan pelajaran di institusi pendidikan untuk mendapatkan sesuatu kelayakan akademik dengan melakukan pembelajaran secara bebas atau bersendiri.






     Inilah universiti yang jadi pilihan. And alhamdulillah. Tapi tu la sebab Eynara ni 22 tahun so pengalaman tu belum setanding orang yang dah bekerja, yang dah kahwin, ada anak and macam-macam lagi. Macam- macam lagi la. So mental u'olls kena prepare. Sebab tu juga Eynara pilih untuk buat PJJ untuk cabar diri Eynara belajar dengan mereka yang banyak pengalaman ni, even Eynara pun rasa macam jadi lalat je dalam kelas tu sebab tu Eynara nak kutip ilmu diorang sambil tu.

     Alhamdulillah setakat ni kelas dah masuk tiga minggu and ada lagi yang time tu lecturer tak masuk kelas tapi assignment dia dah suh buat and hantar next class. Haa kau tak ke gelabah selama ni lecturer suap je ni kena usaha sendiri, nasib ada kawan kat Puncak Alam tu dapatlah info sesikit. Haha.

     And ye betul cabaran memang banyak. Macam belajar PJJ kat uitm ni kau orang kena rajin buka iclass sistem sebab lecturer akan update semua info kelas ada ke tak or cancel, assignment and tugasan setiap minggu yang mana korang wajib aktif. Ingat!WAJIB okay! Kalau tak banyak la tertinggal. Tapi untungnya kalau PJJ ni assignment tu tak setebal full time tetapi yuran dia mahal sikit la tapi UITM ni tahap murah lagi la. which is 1 kredit hour RM 100. Kire la satu subjek biasa 4 atau 4 kredit hour and ikut kemampuan nak ambil berapa subjek untuk satu sem tu. Kalau larat ambil la banyak.

Insyaallah nanti bila-bila Eynara ceritakan macam mana nak mohon ye. Dah ngantuk pulak ni. Goodnight. Zaijian kawan-kawan.


Resepi Paprik Ayam/Sotong/Udang Mudah dan Sedap

Bismillahirrahmanirrahim. Hai Hai. Hari ni nak share resepi pulok. Sebab baru masak tadi and ramai pulok tanya resepi , apa salahnya nak b...